SNI lefagyás, leégés, kisülés

„Jó lett volna, ha a szüleim segítenek, mit tegyek, amikor a tanórán teljesen leblokkolok…” Mondják a már felnőtt, diszproblémákkal felnövő emberek.

Mit tehetünk szülőként, hogy segítsük gyermekünknek?

A problémás helyzetekben a stressz jobb kontrollja lehet a kulcs.

Ennek első lépése lehet, hogy időt kérjen a diák. Amit bátran mondhat bármilyen helyzetben: „Kicsit hadd gondoljam át.” Szeretnék kérni egy pillanatnyi gondolkodási időt.”

Második lépésként használhat egy feszültségoldó gyakorlatot, ami segítenek elűzni a feszültséget és a megoldásra fókuszálhat gyermekünk. Gyakoroljunk ki otthon olyan feszültségoldó gyakorlatokat, amiktől a megkönnyebbülés érzését megtapasztalja, célunk az ellazulás, a feszültség csökkenése. Személytől függ, hogy kinek melyik válik be. Némely gyakorlatok egyeseknél hatékonyak, míg mások egyáltalán nem segítenek. Egy dolog viszont biztos: minél több módszert ismertetünk a gyermekünkkel és képletesen a kezébe adjuk, annál rugalmasabban, a helyzetnek megfelelően tud majd válogatni közülük.

Például:

  • Légzőgyakorlat: vegyen 2-3 mély levegőt, hívjon elő egy számára kedves emléket, helyet vagy arcot aki segít neki, hogy megnyugodjon.
  • Izom elszorítása – ellazítása: szorítsa ökölbe a kezét, majd rázza le. A lábujjait is szorítsa össze, majd lazítsa el. 2-3 körben végezze el a gyakorlatot.
  • Stresszoldó játékok nyomkodása
  • Illóolajok használata
  • A “Menni fog!”/ “Fókuszálj!” elmondása. Közben néhány nagy levegővétellel engedje ki a feszültséget. A „Lassan, pontosan, kezdjünk hozzá” mondat belső elismétlése segít a feladat elkezdésében.